Een call-to action vertelt de bezoeker van je website wat je graag wilt dat hij of zij doet. Een call-to-action is bijvoorbeeld ‘koop nu!’ maar ook subtieler als ‘lees verder’. Met een call-to action spoor je de bezoeker van je website aan tot het uitvoeren van die actie ‘koop nu!’, dus het kopen van het product dat je in de Admarkt-advertentie hebt getoond. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld een groene of rode ‘button’ waarin de tekst staat. Je moet er niet van uitgaan dat bezoekers van de website meteen gaan doen wat je wil, maar dat je ze actief in actie moeten krijgen. Dit doe je met een sterke call-to-action die opvalt. Lees onderstaande drie tips en ga gelijk aan de slag!
1. Een sterke call-to-action staat op de landingspagina ‘boven de vouw’
Het is belangrijk dat een call-to-action direct zichtbaar is als een bezoeker op je landingspagina komt. ‘Boven de vouw’ is het zichtbare deel van je pagina zonder dat een bezoeker naar beneden hoeft te scrollen. Je kunt de call-to action het beste in of nabij de rechter bovenhoek van de pagina plaatsen.
Zo zien ze het meteen. Het kan nooit kwaad om de belangrijkste call-to-action ook nog een keer ‘onder de vouw’ te herhalen, voor die bezoekers die wél naar beneden scrollen.
2. Een sterke call-to-action is duidelijk zichtbaar en valt op.
- Een sterke call-to-action is altijd duidelijk zichtbaar.
- Gebruik richtingsaanwijzingen zoals grafische pijlen
- Gebruik mensen op foto’s die naar jouw call-to-action kijken.
- Maak gebruik van kleurcontrast
- Geef je call-to-action een vetgedrukte tekst
- Maak gebruik van voldoende witruimte om de call-to-action heen
- Een goede kleur voor een call-to-action knop is rood of oranje.
3. Een sterke call-to-action vertelt je bezoekers wat ze vervolgens moeten doen
Op elke pagina moet je de mogelijke klant naar de actie leiden die je wil dat ze moeten nemen. Maak secundaire links minder belangrijk dan de hoofdactie, maak van de hoofdactie bijvoorbeeld een knop.